Monday, June 29, 2009

Cara-cara memakai selendang.

ok, ada beberapa orang kawan yang sebelum ni tanya cara nak pakai selendang so,kali ni nak tunjuk cara pakai selendang kepada kakak-kakak,adik-adik...abang-abang-abang pun boleh jugak lah~ hew hew hew

tapi korang jangan gelak pulak...muka memang nampak lawak, sebab tak tau nak buat muka camna. sila gelak dalam hati sahaja...


cara pakai selendang yang nak ditunjukkan ni ada 3 cara.

1. cara basic pakai oblong scarf (saiz tie rack)

2. cara pakai square scarf (saiz tie rack)

3.cara pakai oblong scarf luar biasa.hehehe..yang ni kena guna 2 scarves.





Cara-cara memakai oblong scarf/selendang



1. Pinkan tudung macam biasa, bagi scarf di kedua-dua belah sama panjang.tapi takperlu buat gaya macam ni kalau tak mau dibuli di sekolah...buruk bebenor rupa (-_-")




2. Ambil sebelah(kiri atau kanan) scarf dan lilitkan di kepala. Perlu senyum begini ya, agar tampak manis. kan manis jer gadis di dalam gambar ni...hew hew hew



3. pinkan hujung selendang yang dililit tadi di bahagian tepi. pinkan juga di bahagian atas kepala supaya scarf tak jatuh ke bawah. harap abaikan double chin itu. si punya badan malas berdiet.




4. selepas itu, kita perlu beri renungan tajam dan menggoda setelah puas orang mengutuk kita sebentar tadi.



5. ambil lagi satu belah scarf tadi untuk dipinkan di bahagian bahu




6. pinkan scarf di bahagian bahu.




7. setelah siap, sila strike a pose.




8. pandangan dari tepi.




9. pandangan dari belakang.





Cara-cara memakai square scarf/tudung






1. ambil mana-mana sisi tudung dan pinkan tudung seperti biasa.



2. ambil bahagian kiri/kanan tudung untuk dililitkan di kepala (peringatan:bukan kepala lutut)
err..korang takyah buat kot gaya kelawar camni.



3.bahagian yang diambil tadi di tarik ke depan, seperti dalam gambar ye.





4. lilitkan di kepala dan pinkan. tak perlu lilit sampai habis. sekadar sampai di atas kepala saja.err..faham ke? maksudnya tak perlu lilit sampai ke depan(dagu).cuma sekadar nak pin di bahagian atas kepala sahaja. kalau tak faham..boleh tanya yer.boleh rujuk gambar dari belakang.




5. ambil lagi satu bahagian tudung lagi(kiri/kanan) untuk dipinkan di bahu.kemaskan sebelum pin.



6. pinkan tudung di kedua-dua belah bahu supaya lebih fix.





7. sudah siap! pandangan dari depan. boleh juga pose konon-konon ayu seperti model di atas. huahuahua





8.pandangan dari tepi.






9. pandangan dari belakang.





Cara-cara memakai 2 scarves





1.ambil scarf 1( plain/tiada corak) dan buatkan segitiga di salah satu hujung scarf.





2. gunakan bahagian segitiga tadi untuk dipakai dan pinkan seperti biasa.





3. ambil scarf ke-2 (bercorak) dan pakai seperti dalam gambar.pinkan bersama-sama scarf pertama tadi. pastikan scarf ini panjang sebelah.




4. ambil kedua-dua scarves bahagian yang panjang dan lilitkan di atas kepala. sila tidak peduli muka model.cubaan model buat muka kucing cute .




5. selepas lilit, akan jadi seperti ini ya kawan-kawan.



6. kemudian, ambil scarf pertama(plain/ tiada corak) sahaja dan lilitkan sekali lagi.




7. pinkan scarf plain/tiada corak di tepi seperti dalam gambar.




8. kemudian, ambil scarf yang bercorak tadi dan pinkan di bahu.




9. sudah siap! pandangan dari hadapan.



10. ini step paling penting ya! sila buat muka bajet...janji comel.hahaha




11. pandangan dari belakang.








Mudah bukan? korang boleh lah..cuba di rumah..
kalau tak jadi,cuba lagi. sebab lain scarf lain saiznya...so kena pandai-pandai adjust sendiri lah.
cuma, apa yang penting...kerjasama!(wonderpet)


hehehe...ok, sekian.

SELAMAT MENCUBA!


p/s: kalau nak scarf bercorak macam di atas, sila lawat blogshop saya Tie Rack Shoppe(iklan sket..hehe)

p/s i love u: thanx banyak2 yan sebab sudi jadi model tak bertauliah n sanggup tolong sampai terpaksa tido lewat. terharu... T_T







61 comments:

put3yaNn said...

hahahahaha no problem lah dayah. glamer sikit diriku ini. hahahahaaa.

shuji okishima said...

fuyyoh!! sape tu weh? ahak...

dayahAdnan said...

tu diaaa..berkenan kat kawan aku ar tu.dia dah ada boipren.terlambat la ang..hakhakhak

shuji okishima said...

takkawen lagi, boleh ja kebas...bwhahahha jahat betul aku ni!
takpe..cari ja orang lain

husna said...

dayah..dayah..ni gheja ampa lepaih abih xm ka???haha

dayahAdnan said...

hahaha..meniaga la husna..

amilahasiefah said...

acececeeehhhh..mudah bukan? hihi

dayahAdnan said...

mudah sekali!hahaha
*malu*

Yopiscky said...

aku teringat iklan dalam feri dr kola kedah ke langkawi dulu:

'how to wear life jacket'

memang sama!

bettenerezza said...

mcm top model la ang dayah.hak3

dayahAdnan said...

membantu ka bette?ang nak sgt..hambik kau~
kekekeke

azda said...

dayah, aku ada soalan. utk cth yg first tuh, yg selendang ungu tu, nk pin kat bahu tu camane? kne lipat ke? camane nk bg die kemas cam ang buat tuh? aku buat xkemas pown. sila jwb soalan saya cikgu. haha..

dayahAdnan said...

sbb dia terlebih panjang ke?
hmm..nak explain tatau nak ckp camna..aku try explain..hopefully boleh difahami la kot..huhuhu
ang amek yg hujung skali tu letak kat bahu, then akan ada part yg tgh tu cam londeh nmpk cam lubang kan.ambik part yg tgh tu letak kat part hujung yg letak kat bahu tadi.mcm bertindih la..bagi tutup lubang tu..faham ke ayat aku ni?huhuhu..berusaha azda!

azda said...

haa.. btol la. yg tgh tu berlubang. tp bile aku tgk ang pakai, kemas je. baik cikgu. saya faham. terima kasih kerana memberi tunjuk ajar. kalo aku xfaham, aku tanye lagi. hehe..

bettenerezza said...

membantu tp skrg aku bz.xsempat nak pakai selendang mcm ang lagi+selendang pun xdak..hehehe.anyway,thanx dayah.tp lagi menarik kalo upload video.leh aku dgr suara ang yg xberapa best 2.hak3

dayahAdnan said...

ecececeyhh..cakap je la rindu nak dengaq sora aku..hakhakhak

the Jackal said...

ehem..ehem..sekius mee..

nak tanye sket..

yang oblong tuh ade kena mengena ngan burger 4 segi tuh ke?

macam same lak bunyik nye..

err..oblong ayam 4~!!

dayahAdnan said...

haaa..lain sket. yg oblong ni lagi best punya!huhhu 4 siap!!!

the Jackal said...

err...

lupe lak nak pesan..

mayonis lebih ngan cheese pun lebih..

dayahAdnan said...

duit pun lebih jugak!huhuhu

To ALL TieRack Scarf LOvers.... said...

Tie rack scarves form tie rack..square and oblong...

Anonymous said...

thankz ya...
i mmg minat pkai selendang cume xtau mcm ner gaya nyer...
so arini ni ble i ngok u pnyer blog ni, so keyakinan tuk bergaya walaupun hanye ngan selendang makin btambah...
tQ bery much!!!

dayahAdnan said...

no problem..
kena slalu practise..
gud luck =)

bisnesbagus said...

nampak cam senang jer pakai..tapi bila nak buat sendiri ntah dapat buat secantik tu ke tak? apa lagi kalau muka org yang mencuba tak secantik model tu...hahaha...:)

dayahAdnan said...

pakai ni kena practise sket..kena pandai2 kemaskan..bila dh lama2 pakai,boleh lilit tutup mata kot.huhuhu

E.L.I.Z.A said...

salam...saya google utk dptkan cara² pakai oblong..jumpa blog yg amat bagus...tQ ye..model nya pun sangat cantik >_<

Qisya Kamaruddin said...

nk tny..yg jd model 2 kak puteri izyan ek?die dulu dak mrsm transx ek?

dayahAdnan said...

haah..betul la tu..x-transkrian.sekarang blajar kat moscow :)

Anonymous said...

Salam perkenalan! i m just learning to wear the tudung n found your wonderful blog. If possible pls show me more!! Thank you dear!

lily said...

muka bulat dan bkaca mata..sesuai ke pakai selendang..klu sesuai..gaya ape?huuhuhu..

dayahAdnan said...

@lily: actually kan, dulu2 pun i segan nak pakai shawl sebab rasa muka bulat...kawan2 i pun macam tu,rasa muka bulat n x sesuai pakai shawl. tapi sebenarnya,it's more bout your confidence. dulu2 i pakai tudung bawal, warna hitam,cream,brown..memang dull habis la..pastu i nekad jugak nk try pakai shawl,biarlah org nk kata apa pun..nk jugak!huhu..kita memang rasa muka kita bulat tp tgk org lain pakai cantik je..and i tgk ramai je yg pakai glasses pakai shawl.still nmpk cantik..even 1 of my friend(guy) kata i pakai scarf ni x cantik.but what the heck, i like wearing it so what la kan?hehe..so,just b confident n try dulu.if u rasa x cantik or x suka,then bole je tukar balik kan?yg penting u suka ke tak, not others suka ke tak..eh, ke i dah menyimpang ni??hehe.cheers! :D

Anonymous said...

yg no 3 tu xphm la. huhuhu.

ms.fifi said...

sy x penah pkai selendang, awning pun x penah sbb dah biase pkai tudung biase..skrg ni rmai org duk pkai slenedang, tgk dorang pkai nmpak cute..teringin jugak nk pkai tp x tau cara..bila jumpe blog ni, keyakinan sy bertambah..:) terima kasih..

$yUmm.. said...

wah..cantek2..nk cube la...thnks coz ajar mcmner nk pki square scarf...

Anonymous said...

xpaham la yg ke2 tu. aduyai. nk cbe gak! part ayt yg tny phm ke idak tu trus mmg btol x paham

dayahAdnan said...

maksud u cara square scarf, gambar no 4 tu ke? maksudnya,lepas u pinkan tudung kat dagu, u ambil belah kiri atau kanan scarf tu and lilit ke belakang( macam kalau kita lilit tudung bawal jugak. kalau ambil belah kanan..lilit ke arah kiri dan pinkan tudung kat belakang kepala)

lepas pin kat kepala akan ada part tergantung (kalau lilit tudung bawal,cara yang biasa semua orang pakai tu). tapi kadang2 ada sesetengah orang akan ambil part yang tergantung tu and selit ke dagu.

maksud ayat no.4 'tak perlu lilit sampai habis' tu maksudnya tak perlu ambil lebihan dan selit ke dagu.

kalau u nak selit ke dagu pun boleh jugak..ikut cara yang u suka:)

hopefully, membantulah..ke i buat u lagi pening? heehee

eyra said...

best r blog nie.. leh + pengetahuan cara pakai shawl neh.. tyvm!

Hernameismimie said...

kreatif la..best..tmbah r lg..

Anonymous said...

salam alaik!!!

wah wah wah!teruja plak bace yg model tu ex tranx

hehe...

salam perkenalan...
mesti batch awal2 ni..
sbb tak pernah nmpk pun..hee=D

NuR @n!s said...

wa smart la yg pkai 2 selendang2 tp agk cnfius..huhu pepown yam nk cube la thnks:))

mesmerising_wan said...

pjam tutorial kejap ye

Anonymous said...

thank you :)

Anonymous said...

TY a lot. coz i really2 want 2 try 2 wear selendang but i really dk how. :P

Anonymous said...

best laa blog ni..t,klu ade style yg baru,add laa ag..leh sy blaja ag cr nak pkai nyer..thanks a lot yaa..

Anonymous said...

waaa , akak tlg tnjuk gaye tdung yg gune scarf yg pjg and lebar ckt , kt dlm youtube tu rumit bebeno :p

amieraizza93@blogspot.com

Anonymous said...

tanx ya..memg tringin nk pkai cmni..tp rsa cm x sesuai..biasa pkai tdung bawal 2 je..huhu..nk try ubah pesen jgk..sgt2 membantu..

Anonymous said...

adoyai..penat mencuba...dah muka kite ne ala2 pinggan nasik...susah nak adjust...memang teringin nak pakai...tapi kalo pegi opis memang adalah sora sumbang dgn deruan gelak..aiseh...nak kurus dulu...huhu..yg model2 kat atas memang dah sedia cantik...uwaaaa!!!!..btw thanks laaa..bagi tips nih...

azlina sulaiman said...

nice blog!!! aww....now i boleh g class CTU dengan kemas n comel :)))

Nuraisyafyqa Nortamizi said...

berguna betul tutorial nie.....
^_^
tqtq

zuLfaA zaReeN said...

cantek nyee !

wfaz said...

dh puas cube tp xkms..
sedey la..=(

Yanaa said...

wah bagus nya..dh lame dh yanaa cari tuto yg cm nie..maklum laa orang pakai spectacles sush skit nk pkai shawl kn..uuuuhuu

Princess Blue Bunny said...

wah~ thank!! baru tau... sebelom ni x tau nk pakai cam mn?! nampak org pakai cantek je~ nanti mau coba! thank sesangat!

aisyah said...

wah baik ah

Anonymous said...

santek..................

Anonymous said...

Cantik dr Putri tu..=) tapi kesian dkt dia..dpt boyfren pLayer..dah dkt nk kawen pon still bf dia main dgn perempuan sana sni..nampak je baik bf dia tu, but certain ppl je tau perangai sbenar mamat tu..Frankly speaking, she deserve someone else yg lebih baik..

Fatyn Athryah said...

uhmm...kak dayah ...boleh x kak dayah mcm mana kak dayah pin tudung tu dgn pin jarum tu??
saya ni x berapa reti...selalu guna keronsang jea...

Fatyn Athryah said...

maaf.. explain :p

Pesan Ace Maxs said...

Wah keren banget nih ilmunya...

Anonymous said...

Akak dulu pakai tdg bwl jek,tp bl tgk owg pkai shawl memang sgt bkenan,try jgk pakai wlpun muka bulat nak pakai glases,lelama ok je,janji confident,skrg,da x pndai pakai tdg bwl,member2 akakpun x suka akak pakai tdg bwl,dorang prefer akak pakai shawl,lgpun mdh,x yah tgk cerminpun blh pakai..

Aina Zahira said...

Cantiknya . I LIKE I LIKE